Laatste nieuws

Blue Flower

Deze keer hebben we voorzitter Martin Janssen (63) gevraagd bij ons aan te schuiven voor het item vrijwilliger van de maand. Martin is van origine een Limburger en hij is daar dan ook regelmatig te vinden voor bijvoorbeeld een mooie wandeling. Verder is hij regelmatig bij VVV te vinden en doet ‘achter de schermen’ heel veel voor onze mooie vereniging. En wat doet hij verder nog meer? Laten we het hem vragen!


PERSONALIA
Naam en voornamen: Martinus Cornelius Maria Janssen
Roepnaam: Martin
Geboortedatum: 30 april 1954
Woonplaats: Leidschendam
Burgerlijke staat: Gehuwd, drie kinderen (twee zoons, één dochter)





OVER VVV

Hoe ben je bij VVV terechtgekomen?
“In 1984 ben ik begonnen bij Cebusta in Voorburg, dat was de personeelsvereniging van het CBS. In 1987 ging de vereniging daar weg en verhuisden we naar de kelder van Wilhelmus. Daar heb ik toen gespeeld tegen enkele VVV-leden, waaronder Hans Kieft en Leon, de broer van Cecile en uiteindelijk ben ik bij VVV gaan kijken. Karel Gütz, de vader van Cecile, was toen ook lid van VVV en hij was altijd bereid om tegen je te spelen. De opvang en sfeer bevielen me en mede daardoor ben ik blijven plakken.”

Waarom ben je vrijwilliger bij VVV en wat doe jij allemaal voor VVV?
“In 1990 ben ik begonnen met vrijwilligerswerk, eigenlijk omdat ik mijn mond niet kon houden. Ik heb soms een nogal duidelijke mening. Het ging in een vergadering over ouderparticipatie en ik vond dat dat iets was wat wel zou moeten kunnen lukken. En iets zeggen werd iets doen. Toen heb ik een ouderparticipatieproject gedaan, samen met Rob d’Ancona. Begin jaren 90 heb ik ook bardiensten gedraaid, destijds werd dat door de teams gedaan, dat was het protocol. In 1991 benaderde de toenmalige secretaris André Tempelaars me voor het voorzitterschap en inmiddels ben ik dus alweer ruim 26 jaar voorzitter. Gemiddeld ben ik zo’n vijf uur per week voor en met VVV bezig. Ik heb vergaderingen met de NTTB, af en toe een congres of seminar, overleg met de gemeente, met andere instanties, met andere verenigingen, projectoverleg zoals over de gymzaal, met VVV-commissies zoals de TC en om de vijf à zes weken met het eigen bestuur. We hebben een gesplitst bestuur, het dagelijks bestuur bestaat uit Josine, Bart en mij en tot voor kort ook Ans. Voor Ymke en Vally als portefeuillehouders Jeugd en Senioren ben ik het primaire aanspreekpunt. Ik houd me eigenlijk in meerdere en mindere mate met alle portefeuilles bezig, maar gezonde financiën zijn wel echt ‘mijn ding’. Uiteindelijk voel ik me verantwoordelijk voor de keuzes die er gemaakt worden en soms levert dat wel enige discussie op. Maar we doen het allemaal uit liefde voor de vereniging. Dus waarom doe ik dit? VVV is een leuke club die voor veel mensen iets betekent of kan betekenen, daar draag ik graag iets aan bij.”

Wat zou je binnen VVV anders willen zien?
“Alles! Nee hoor, dat is onzin. Er gebeuren fantastische dingen, er zijn ruime ambities neergezet, maar er zijn ook minpunten. Zo is er bijvoorbeeld te weinig kader. Sommige mensen doen daardoor heel veel voor de vereniging, misschien wel te veel. De vrijwilligersbijdrage die we een tijdje geleden hebben ingevoerd, werkt helaas ook niet helemaal zoals we gehoopt hadden. We dachten dat meer mensen zich hierdoor zouden opgeven als vrijwilliger, maar dat blijkt niet zo te zijn.
Er zijn eigenlijk drie speerpunten: verbreding, verjonging en projecten. Wat betreft dit laatste punt: daar is veel kader voor nodig. Om de kosten over meer mensen te kunnen spreiden, moeten we vulling krijgen voor de zaal. Er zijn hiervoor genoeg kansen, maar er is een gebrek aan mensen om dit te kunnen realiseren. Op de zaterdagen wanneer heren 1 thuis speelt, zou er bijvoorbeeld gezorgd kunnen worden voor meer entertainment. Ook een project, maar ook hiervoor geldt: te weinig mensen.
Zorgelijk is de vergrijzing binnen VVV, een echt groot probleem. Dit geldt overigens ook voor andere tafeltennisverenigingen. We hebben veel oudere leden en ook binnen het bestuur ligt de gemiddelde leeftijd vrij hoog. Dat zou eigenlijk anders moeten. Het raakt de continuïteit van VVV.”


OVER TAFELTENNIS

Speel je zelf ook tafeltennis? Zo ja: hoelang al, speel je competitie en met wie?
“Ja, ik speel zoals gezegd al vanaf 1984. Tot ongeveer anderhalf jaar geleden heb ik duocompetitie gespeeld, maar daar ben ik inmiddels mee gestopt. Trio werd me te laat en duo past me ook niet. Nu train ik nog op zondag en woensdag en ga ik als het kan op maandag vrijspelen.”

Wat voor soort speler ben jij?
“Ik was een verdediger, ik liet anderen de fouten maken. Ik speelde heel lang met anti-topspin, dat is erg vervelend voor de tegenstander. Inmiddels speel ik met noppen en speel ik een stuk aanvallender. Haha, als de tegenstander het toelaat.”

Kan je goed tegen je verlies?
“Het ligt eraan hoe je ten onder gaat. Soms kan ik mezelf wel voor de kop slaan en dan denk ik: hoe kon je dít nou verliezen? Ik ben dan gewoon boos op mezelf. Iets waar ik echt niet tegen kan, is onsportief gedrag zoals treiteren, claimen of weglopen. Ik heb weleens bij een wedstrijd gevraagd om een andere scheidsrechter. En ik heb weleens aan een scheidsrechter en speler gevraagd om meteen na de wedstrijd te vertrekken omdat ze in mijn ogen enorm onsportief waren.”


OVER ANDERE ZAKEN

Wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik werk bij KPN. Mijn functie is marketing manager, alleen doe ik eigenlijk geen marketing meer, ik zit zwaar in de planningen. Inmiddels werk ik hier alweer ruim 39 jaar, het is mijn tweede baan. Hiervoor was ik student-assistent wiskunde ten behoeve van wetenschappelijk medewerkers en hoogleraren. Ik heb econometrie gestudeerd in Tilburg, dat is een combinatie van economie, wiskunde en statistiek. Tijdens mijn studie heb ik in 1978/1979 stage gelopen bij PTT (de voorloper van KPN) en werd mij gevraagd of ik er wilde blijven werken. Ik werkte eerst tien jaar op de centrale afdeling marketing en kosten, en toen ben ik omgeswitcht naar product management. Dit heb ik ook tien jaar gedaan en toen ben ik afdelingsmanager geworden van maximaal 23 man. De afdeling werd in 2005 opgeheven. Daarna ben ik terechtgekomen bij wholesale. Ik heb een hoop reorganisaties meegemaakt en daardoor ook een hoop leed gezien, het ging er vaak hard aan toe. Vanaf 1991 wordt er eigenlijk permanent gereorganiseerd, de concurrentie in de telecomwereld is bikkelhard. Wellicht kun je VVV zien als compensatie, als tegengewicht voor de dagelijkse indrukken. Bij mij moet je niet zijn als je zegt dat werk en vereniging niet te combineren zijn: voor iedereen is een geestelijke balans van belang.”

Wat zijn je beste en slechtste eigenschappen?
“Ik vind mezelf wel geduldig, kan goed luisteren en ik kan besluiten nemen. Wat er gaande is, probeer ik in de context te plaatsen. Ik heb overzicht en daarom kan ik ook kritische vragen stellen. Maar ik kan ook wel dominant zijn.”

Wat zijn je hobby’s?
“Ik hou dus gigantisch veel van tafeltennis, daarnaast hou ik ook enorm van lezen (vooral science fiction en fantasy). En ik ben stripverzamelaar, ik heb er ongeveer 8.000. Vroeger heb ik veel tijd besteed aan genealogie en heb ik ook veel in het archief gezeten. Wandelen is ook een hobby, mijn vrouw en ik gaan graag op wandelvakantie.”

Van wat voor muziek hou je?
“Ik hou wel van hardrock, tegenwoordig volg ik het alleen niet echt meer. Vaak luister ik naar Radio 2, Rob Stenders vond ik altijd wel goed. Vroeger had ik alles van Led Zeppelin, Creedence Clearwater Revival vind ik ook goed, The Beatles meestal ook. The Stones daarentegen bevielen me zelden. Mijn eerste single was van The Golden Earring, mijn eerste lp van Q65. Maar ik heb bijvoorbeeld ook een cd van Andrea Bocelli. Ik ben bij een concert van hem geweest en daar liepen de rillingen over mijn rug.”

Wat is je lievelingseten?
“Mijn smaak is heel breed, ik heb niet echt favorieten. Ik vond de toko altijd erg lekker, maar tegenwoordig eigenlijk niet meer. We gaan wel vaak uit eten, minimaal één keer per maand.”

Wat is je mooiste reis tot nu toe en waar wil je nog een keer heen?
“De reis met mijn vrouw naar Polen, in 1979, heeft wel de meeste indruk gemaakt. Er ging echt een wereld voor ons open. We waren eigenlijk allebei nog student en heel breed hadden we het niet, maar daar was je echt steenrijk. Wat opviel daar waren de grote verschillen tussen arm en rijk en er was veel haat tegenover de Duitsers.
Verder zijn we met de kinderen vaak naar Engeland geweest, altijd leuk. En Karinthië was ook heel leuk, zowel voor de kinderen als voor ons. ’s Ochtends gingen we dan vaak wandelen en ’s middags was er het water. We hebben ook wel wandelvakanties gedaan waarbij we van hotel naar hotel gelopen zijn en waar de bagage naar de hotels werd gebracht. In Ierland dit jaar hebben we ook zo’n mooie wandelvakantie gehad, daar zou ik nog wel een keer naar terug willen.”

Wat zou een droom voor jou zijn die uitkomt?
“Zo ver denk ik eigenlijk niet vooruit, ik heb ook geen bucket list of zoiets. Gezond ouder worden is natuurlijk wel een wens. En dat mijn directe familie niets overkomt. Samen gezond ouder worden zonder al te veel zorgen, dat vind ik wel een goede.”

Waar zie je jezelf over tien jaar?
“Misschien hebben we tegen die tijd wel een huisje in Drenthe. Het leven is veel drukker geworden en die gejaagdheid moet er een beetje af. In Drenthe heb je ruimte en rust. En je hebt daar drie huizen voor de prijs van één huis hier. We kijken ook wel naar huisjes in Limburg, maar de atoomcentrale die net over de grens staat, houdt ons tegen. Ook binnen Leidschendam zouden we wel willen verhuizen mits het meer ruimte en rust oplevert, maar er zit niets bij wat we geschikt vinden.”

Inschrijven Nieuwsbrief

Kalender

juni
29

22:00 - 22:30

Twitter